czwartek, 27 sierpnia 2020

Papryka marynowana z miodem...

Najlepsza chyba wersja marynowanej papryki jaką zdarzyło mi się robić...

 

Papryka marynowana z miodem



  • ok. 2,5 kg świeżej papryki
    (mogą być różne kolory - pięknie wygląda w słoiku)
  • świeże bądź suszone chili
  • kilka cebul
  • czosnek
  • miód 
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • gorczyca/kolendra ew. obie
  •  olej

 na zalewę:

  • 4 szkl wody
  • 1 szkl octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru 

 

Słoiki (0,9l) wyparzyć, na dno każdego z nich wrzucić po 1-2 ząbki czosnku, 2-3 plastry cebuli, 1 liść laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego (najmniej), pieprzu i kolendry/gorczycy oraz ew. suszone chili.
Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić wzdłuż na ćwiartki lub nieco drobniej i ściśle poukładać w słoikach.
Na wierzch dać po łyżce oleju oraz miodu.

Z pozostałych składników przygotować i zagotować zalewę (należy ocenić ile mniej więcej będzie jej potrzeba i ew. zwiększyć proporcjonalnie ilość składników - ilość potrzebnej zalewy zależy między innymi od tego jak duże mamy słoiki, ile nam ich wyszło i jak ciasno upchnięta jest w nich papryka), po czym zalać nią papryki w słojach, dobrze zakręcić, i odstawić odwrócone do góry nogami.
Po przestygnięciu pasteryzować ok 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)