Krem:
- pół litra mleka
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- margaryna lub masło
Zagotować wodę z margaryną,
dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
i gotować ok. 3 minuty ucierając.
Wystudzone ciasto utrzeć dodając kolejno
po jednym jajku, podzielić na dwie części
i wyłożyć na dobrze nasmarowaną masłem
bądź margaryną blachę.
Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym
do 200 st, po czym skręcić temperaturę
do 100 st. i suszyć ok. 10 minut.
Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrami i nadal ucierając dodawać cieniutką strużką gorące mleko.
Uważać żeby żółtka pod wpływem mleka się nie ścięły!
Obie mąki rozprowadzić pozostałym mlekiem dokładnie rozcierając wszelkie grudki
a następnie dodać do masy żółtkowej.
Ustawić naczynie z masą na niewielkim ogniu i stale mieszając doprowadzić do wrzenia
po czym gotować jeszcze 2 - 3 minuty żeby masa zgęstniała.
Przygotowany w ten sposób budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło ucierać na puszysty krem dodając po łyżce zimnego budyniu.
Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym a wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)