poniedziałek, 18 marca 2013

Anai's Green Hills ;)

czyli najzwyczajniej w świecie, choć nie do końca całkiem zwyczajna...


Karpatka

  • 1 szklanka wody
  • pół kostki margaryny (125g)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
Krem:
  • pół litra mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka 
  • pół szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • margaryna lub masło




Zagotować wodę z margaryną,
dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
i gotować ok. 3 minuty ucierając.





Wystudzone ciasto utrzeć dodając kolejno
po jednym jajku, podzielić na dwie części
i wyłożyć na dobrze nasmarowaną masłem
bądź margaryną blachę.



Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym
do 200 st, po czym skręcić temperaturę
do 100 st. i suszyć ok. 10 minut.








Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować.
Żółtka utrzeć z cukrami i nadal ucierając dodawać cieniutką strużką gorące mleko.
Uważać żeby  żółtka pod wpływem mleka się nie ścięły!


Obie mąki rozprowadzić pozostałym mlekiem dokładnie rozcierając wszelkie grudki
a następnie dodać do masy żółtkowej.

Ustawić naczynie z masą na niewielkim ogniu i stale mieszając doprowadzić do wrzenia
po czym gotować jeszcze 2 - 3 minuty żeby masa zgęstniała. 

Przygotowany w ten sposób budyń odstawić do wystygnięcia.

Masło ucierać na puszysty krem dodając po łyżce zimnego budyniu.

Wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym a wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)