środa, 20 marca 2013

Crêpes salées au jambon et légumes ;)

Ostatnio było troszkę słodkości dziś więc pora coś zmienić ;)
Niestety zmiana nie potrwa długo, ponieważ następne w kolejce czekają,
nie da się ukryć, że słodkie, tradycyjne naleśniki z serem... ;)

A dziś, nieco tak z francuska:




Pikantne naleśniki z szynką i warzywami ;)


  •  około pół litra mleka
  • 1 całe jajko + 1 białko
  • mąka
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • olej

  • przyzwoita szynka
  • różne kolory papryki
  • kilka pieczarek
  • czerwona cebula
  • żółty ser
  • pikantny ketchup


Mleko wymieszać z jajkami, lekko posolić i pocukrzyć, dodać mąkę.
Celowo nie podaję ilości mąki ponieważ  mąka mące nie równa...
... generalnie chodzi o to żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany ;)



Dodać 2 - 3 łyżki oleju i mniej więcej tyle wody co mleka.
Mniej więcej dlatego, że jeśli lubimy naleśniki grubsze to dodamy tej wody ciut mniej,
jeśli lubimy ultracienkie, niemal przezroczyste oczywistym jest że dodamy jej więcej...

Ja wolę te drugie :D

Patelnię rozgrzać dość mocno, przed wylaniem pierwszej porcji ciasta natłuścić nieco olejem
- przy kolejnych nie ma już takiej potrzeby, i smażyć naleśniki.


Ser żółty zetrzeć, szynkę pokroić w słupki, paprykę w kostkę a cebulę i pieczarki w plastry.

 
Placek naleśnikowy posmarować ketchupem a następnie na jego połowie układać kolejno:

 




  • porcję startego na tarce sera żółtego


  • porcję pokrojonej w słupki szynki


  • następnie pokrojoną w kostkę paprykę


  • pokrojoną w plasterki cebulę


  • porcję pokrojonych w plastry pieczarek


  • i na koniec jeszcze raz porcję żółtego sera 
 
Naleśnik złożyć na pół i podsmażyć na złoto, na niewielkim ogniu, z obu stron.
Podawać polane ketchupem.
Smacznego! 



2 komentarze:

Piłeś - nie pisz ;)