czwartek, 21 marca 2013

Tradycyjne naleśniki ze srem :P

Z tymi naleśnikami, to jest tak, że ja osobiście nie przepadam za słodkimi,
ponieważ jednak reszta domowników je lubi to w ramach kompromisu robię i takie i takie...

Stąd też wczoraj bardziej wytrawne naleśniki z szynką i warzywami
a dziś słodkie, deserowe, tradycyjne...


Jeśli chodzi o nadzienie tak naprawdę ograniczać nas może jedynie nasza wyobraźnia...
Zdarzało mi się nadziewać naleśniki sosem bolognese, wędzonym łososiem,
można użyć szpinaku i pleśniowego sera - możliwości jest nieskończenie wiele...

Podaję przepis na te dwa konkretne, ponieważ osobiście korzystam z nich najczęściej,
ale namawiam do niewielkiego "szaleństwa" w kuchni... ;) 



Naleśniki z białym serem

  • pół kg dobrego twarogu
  • 1 żółtko
  • ok. pół szkl. cukru
  • cukier wanilinowy
  • aromat pomarańczowy
  • skórka pomarańczowa
    w cukrze lub rodzynki 










Do miski wrzucić ser, cukry, żółtko, aromat i bakalie.
Wszystko razem porządnie utrzeć, aż cukier się rozpuści a ilość grudek w serze znacznie zmaleje...
... najlepiej jak znikną całkiem ;)






Tak przygotowaną masę serową rozsmarowywać na plackach naleśnikowych - im więcej tym lepiej...
... i w zależności od fantazji albo składać "na cztery" albo zwijać naleśniki w rulony.



Podawać odsmażone na masełku, posypane cukrem pudrem i cynamonem...
Mniam! 


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz