sobota, 28 kwietnia 2018

Ciasto z tartą czekoladą...

Czasami człowiek musi - inaczej się udusi ;)



Ciasto z tartą czekoladą...

  • 2 szkl mąki
  • 5 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
    (nie gorzka też ujdzie, po prostu ja rzadko jadam inną ;))









Masło/margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Nastawić piekarnik by grzał się do 180 st.
Białka ubić z cukrem na sztywno a masło zmiksować z żółtkami i cukrem waniliowym.
Do masy żółtkowej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać
- najlepiej zmiksować bo ciasto jest dość gęste. Dodać pianę i wymieszać łyżką.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ewentualnie posiekać nożem i dodać do ciasta.
Całość jeszcze raz delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej i posypanej mąką formy.
Piec ok 50 min  (grzanie góra - dół, bez termoobiegu).
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze upieczone.




 
 
 


Ciasto przedstawione na zdjęciach upiekłam z połowy podanych składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)