
Ciasto z tartą czekoladą...
- 2 szkl mąki
- 5 jaj
- 1 szkl cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady
(nie gorzka też ujdzie, po prostu ja rzadko jadam inną ;))
Masło/margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Nastawić piekarnik by grzał się do 180 st.
Białka ubić z cukrem na sztywno a masło zmiksować z żółtkami i cukrem waniliowym.
Do masy żółtkowej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać
- najlepiej zmiksować bo ciasto jest dość gęste. Dodać pianę i wymieszać łyżką.
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach ewentualnie posiekać nożem i dodać do ciasta.
Całość jeszcze raz delikatnie wymieszać i przelać do wysmarowanej i posypanej mąką formy.
Piec ok 50 min (grzanie góra - dół, bez termoobiegu).
Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy dobrze upieczone.
Ciasto przedstawione na zdjęciach upiekłam z połowy podanych składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)