poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Pieczarki faszerowane...








  • 4 duże pieczarki Portobello
  • 40 dag mielonego mięsa z szynki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 10 dag cheddara
    (ja dałam Red Leicester, bo akurat taki miałam)
  • sól, pieprz, olej 
  • spora szczypta suszonego lubczyku /lub pęczek natki pietruszki
















Pieczarki opłukać i wydrążyć korzonki.
Cebulę posiekać w kostkę i zrumienić na oleju.

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do mięsa dodać podsmażoną i ostudzoną cebulę, starte na tej samej tarce, co ser korzonki pieczarek,
jedno całe jajko, połowę sera, sól, pieprz oraz lubczyk i dokładnie wymieszać. 

Podzielić mięso na 4 części i nafaszerować nim pieczarki.

Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok 40 min w 180-200 stopniach bez termoobiegu. 

Po tym czasie wyjąć pieczarki z pieca i posypać ich wierzch resztą sera - piec jeszcze chwilę, aż się rozpuści.


Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie.
Dobrze smakują posypane siekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Piłeś - nie pisz ;)