
- 4 duże pieczarki Portobello
- 40 dag mielonego mięsa z szynki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 10 dag cheddara
(ja dałam Red Leicester, bo akurat taki miałam) - sól, pieprz, olej
- spora szczypta suszonego lubczyku /lub pęczek natki pietruszki
Pieczarki opłukać
i wydrążyć korzonki.
Cebulę posiekać w
kostkę i zrumienić na oleju.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do mięsa dodać podsmażoną i ostudzoną cebulę, starte na tej samej tarce, co ser korzonki pieczarek,
jedno całe jajko, połowę sera, sól, pieprz oraz lubczyk i dokładnie wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do mięsa dodać podsmażoną i ostudzoną cebulę, starte na tej samej tarce, co ser korzonki pieczarek,
jedno całe jajko, połowę sera, sól, pieprz oraz lubczyk i dokładnie wymieszać.
Podzielić mięso na 4 części i nafaszerować nim pieczarki.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok 40 min w 180-200 stopniach bez termoobiegu.
Po tym czasie wyjąć pieczarki z pieca i posypać ich wierzch resztą sera - piec jeszcze chwilę, aż się rozpuści.
Podawać z ryżem lub jako samodzielne danie.
Dobrze smakują posypane siekanym szczypiorkiem.
Dobrze smakują posypane siekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)