środa, 13 lutego 2013

Bitki z karkówki w sosie z suszonych podgrzybków

Żeby nie było, że karkówkę tylko z grilla można...
Pewnie, że z grilla też, ale ja wykorzystuję ją na rozmaite sposoby ;)
Wczoraj na ten przykład zrobiłam...


Bitki w sosie z suszonych grzybów


  • ok. kilogram karkówki wieprzowej
  • garść a najlepiej dwie suszonych grzybów
    (mogą być prawdziwki, będzie jeszcze lepsze)
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • listek laurowy albo nawet dwa
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki
  • olej do smażenia


Grzyby dzień wcześniej namoczyć.

Mięso pokroić w grube plastry, lekko rozbić, posolić, popieprzyć i na koniec obsmażyć.




Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w pióra cebulę, rozgnieciony dłonią czosnek, liscie laurowe,
ziele angielskie i chwilę smażyć.

Dodać odsączone grzyby, łyżkę mąki, smażyć jeszcze chwilkę, zamieszać
i rozprowadzić wodą, w której moczyły się grzyby.


Na koniec dodać jeszcze obsmażoną karkówkę i dusić do jej miekkości od czasu do czasu mieszając.




Ot! I cała filozofia... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz