sobota, 2 lutego 2013

Obiad na dwa dni... dzień 2 ;)

Wczoraj była pierwsza część obiadu na dwa dni, dzisiaj część druga :D
Kiedy więc z poprzedniego dnia zostanie mi gulaszu, wykorzystuję go aby zrobić

Placki po węgiersku


  • gulasz z dnia poprzedniego
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 35 dag startego żółtego sera


Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć, wymieszać z jajkiem, mąką i szczyptą soli i pieprzu.
Z przygotowanej masy usmażyć duże placki ziemniaczane - mniej więcej rozmiaru patelni.
Na połowie każdego z nich układać porcję gulaszu, kilka plasterków pomidora,trochę startego sera.   

 

Placki złożyć na pół, posypać resztą sera i natką i zapiekać w gorącym piekarniku, aż się ser roztopi.
Dobrze smakują podane z sałatką, z czerwonej kapusty...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz