poniedziałek, 11 lutego 2013

Sałatka z zupek chińskich

Lubię tą sałatkę, bo daje duże pole do popisu jeśli chodzi o rozmaitość jej wariantów...
Wystarczy jedynie zmienić rodzaj chińskiej zupki i jednego czy dwu innych składników
i już mamy danie o zupełnie odmiennym charakterze ;)


Sałatka z zupek chińskich
 (wersja curry chicken)

  • 2 chińskie zupy - kurczak curry (Vifon)
  • 2 filety z kurczaka
  • pół pekińskiej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • kawałek pora
  • puszka kukurydzy
  • majonez
  • curry w proszku
  • olej do smażenia








Makaron z zupki przełożyć do jakiegoś naczynia z pokrywką, dodać wszystkie przyprawy z opakowania, zalać niewielką ilością wrzątku (do wysokości jednej porcji makaronu) i przykryć. 
Od czasu do czasu zajrzeć i zamieszać, żeby cały makaron miał szansę zmięknąć.



Mięso pokroić w poprzek włókien na paski, dodać odrobinę oleju i curry w proszku,
odstawić na pół godziny do lodówki a potem dobrze usmażyć.



Kapustę pokroić w paski, pora w plasterki a paprykę w kostkę i dodać do wystudzonego makaronu.
To samo zrobić z mięsem i odcedzoną kukurydzą.
Dodać majonez, wymieszać, jeśli jest taka potrzeba dodatkowo doprawić curry.


Czasem robię również wersję krabową, do której używam zupki o smaku krabowym
a kurczaka zastępuję paluszkami surimi.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz