Wystarczy jedynie zmienić rodzaj chińskiej zupki i jednego czy dwu innych składników
i już mamy danie o zupełnie odmiennym charakterze ;)
Sałatka z zupek chińskich
(wersja curry chicken)
- 2 chińskie zupy - kurczak curry (Vifon)
- 2 filety z kurczaka
- pół pekińskiej kapusty
- 2 czerwone papryki
- kawałek pora
- puszka kukurydzy
- majonez
- curry w proszku
- olej do smażenia
Makaron z zupki przełożyć do jakiegoś naczynia z pokrywką, dodać wszystkie przyprawy z opakowania, zalać niewielką ilością wrzątku (do wysokości jednej porcji makaronu) i przykryć.
Od czasu do czasu zajrzeć i zamieszać, żeby cały makaron miał szansę zmięknąć.
Mięso pokroić w poprzek włókien na paski, dodać odrobinę oleju i curry w proszku,
odstawić na pół godziny do lodówki a potem dobrze usmażyć.
Kapustę pokroić w paski, pora w plasterki a paprykę w kostkę i dodać do wystudzonego makaronu.
To samo zrobić z mięsem i odcedzoną kukurydzą.
Dodać majonez, wymieszać, jeśli jest taka potrzeba dodatkowo doprawić curry.
Czasem robię również wersję krabową, do której używam zupki o smaku krabowym
a kurczaka zastępuję paluszkami surimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Piłeś - nie pisz ;)