poniedziałek, 11 lutego 2013

Na szybko do kawy...

Plątało mi się po lodówce kilka białek, zrobiłam więc szybkie ciastka...
Są naprawdę łatwe do zrobienia, stosunkowo tanie a brak urody nadrabiają smakiem... ;)





Ciastka kokosowe


  • 5 dag masła
  • 2-3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • kilka łyżek mleka (2-3)
  • 2 opakowania wiórków kokosowych
    (200 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru wanilinowego
 


Do rozpuszczonego masła dodać mleko i cukier, następnie cały czas mieszając doprowadzić do jego rozpuszczenia. Dodać wiórki, wymieszać.
Z białek ubić pianę, dodać mąkę i cukier wanilinowy, połączyć z przestudzoną masą kokosową.

Wykładać łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni
i ustawionego na termoobieg piekarnika , piec 5 minut po czym zmniejszyć temperaturę do ok. 100 stopni
i dosuszać jeszcze ok. 10 minut. 




Łatwe, szybkie i na dodatek pyszne!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz